Sağlık, her şeyden önce sağlıklı beslenme ile başlar. Sağlıklı beslenme daha çocukluk yaşlarında başlayıp doğal besinlerin tüketilmesi ve dengeli beslenme ile gerçekleşir. Mutfak kültürümüzde kullandığımız malzemelere bakacak olursak atalarımızın doğal malzemelerle doğal beslenme şeklini uyguladığını görürüz. Baharatlar ile lezzet kazandırılan yemeklerimiz, doğal yağlarımız, şifalı otlarımız ile hem görsel hem lezzet hem de çeşit açısından dünyadaki sayılı mutfaklar arasında sayılır mutfağımız.
Yemeklerimizi oluşturan malzemelere baktığımızda en doğru besinlerin seçildiğini görürüz. Seçilen bütün malzemeler bağışıklık sistemini kuvvetlendiric, antioksidan ve lezzet açısından oldukça değerli besinlerdir. Zamanla mutfaklarımızda kullandığımız malzemelerin yerini alan yapay gıdalar, katkılı ürünler, ayaküstü yediğimiz öğünler, ketçaplar, mayonezler sağlığımız üzerinde olumsuz etkiler yapıp bağışıklık sistemimizi bozmuş, hastalıkları çoğaltmıştır.
Bir zamanlar evde doğal mayalarla (nohut, patates mayası) pişirdiğimiz kepekli ekmeklerimiz, bazlamalarımız yerini kepeğin ayıklanmış beyaz francala ekmeklere bırakmakla neler kaybetmişiz bize sağlık açısından bir çok şey kaybettirdi.
Bir zamanlar Türk mutfağı dendiği zaman bin bir çeşit baharatlar, şifalı otlar ile mevsiminde yenen sebzeler, doğal besinler gelirdi akla. Zamanla pratiklik adı altında katkı maddeleri ile desteklenmiş hazır ürünler, mevsimi dışında dondurularak saklanan gıdalar, suni tatlandırıcılar ve diyet adı altında satılan dayanıklı raf ürünleri itibar görmeye başlamış ama bunun yanında da sağlıktan çok şey alıp götürmüştür.
Çağımızın korkulu rüyası kanser hastalığının tamamen yanlış beslenme ile bağlantılı olduğu bilinen bir gerçektir.
Yanlış beslendiğimizi nereden anlarız?
Sabahları yatağımızdan çok yorgun uyanıyorsak,
Çok sık hsatalanıp, çok sık nezle ve gribe yakalanıyorsak,
Unutkanlık, algılama zorluğu ve dikkat dağınıklığı gibi belirtiler varsa,
Aktivitemizi kaybetmiş, hayata karşı isteksiz davranıyorsak bilmeliyiz ki hatalı besleniyoruz.
Sağlıklı beslenme için 3 temel unsuru gözönünde bulundurmamız gerekir.
- Doğal ve katkısız ev ürünleri tüketmemiz gerekir.
- Temel besinlerin hepsinden tüketmemiz gerekir. her türlü gıdalardan faydalanılmalı.
- Dengeli bir şekilde ve belirli oranlarda tüketilmelidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder