10 Ağustos 2015 Pazartesi

Her gün bir avuç Fındık iyi gelir..


Fındığın kolestrole, kansızlığa, uykusuzluğa, huysuzluğa iyi geldiğini, enerji verip kemikleri güçlendirdiğini biliyoruz. Dişleri kuvvetlendirdiğini de. Daha fazlasını merak ediyorsanız... ;


Fındığın yararları saymadan önce hemen belirtelim ülkemiz bir "fındık cenneti". Dünya fındık üretiminin %75'inin sağlıyoruz. 80 ülkeye fındık ihraç ediyoruz. Karadeniz Fındık ve Mamülleri ihracatçıları Birliği(KFMİB) tarafından geçen yılın verilerine göre yapılan hesaplamalar gösteriyor ki ihtacatımızın büyük bölümünü Avrupa ülkelerine yapıyoruz. Anayurdunun Karadeniz kıyıları, Trakya ve Makedonya olduğu sanılan, ilk kez 1582'de İstanbul'dan Avusturya'ya oradan da Orta Avrupa'ya götürüldüğü için türe adını verdiğimiz bir fındık çeşide bile var:"Türk Fındığı"


Bu girişten sonra fındık için şunları söyleyebiliriz: Fındık huşgiller familyasından Corylus cinsini oluşturan 15 kadar çalı ve ağaç türünün ve bu bitkilerin sert kabuklu meyvelerinin ortak adı.

Fındık üreticileri arasında Türkiye'den sonra ikinci sırayı İtalya, üçüncü sırayı ise ABD ve İspanya alıyor. Son yıllarda Azerbeycan ve Gürcistan'da fındık üretiminde gelişme gösteren ülkeler arasında. Dünyaki fındık tüketiminin yüzde sekseni Orta Asya'da gerçekleşiyor.

Almanya, İsviçre, Fransa, Avusturya ve İtalya diğer başta gelen tüketiciler. Ülkemizde yetişen en önemli fındık çeşitleri adi fındık ile lambert fındığının melezleri.Başlıca yerli fındık çeşitleri, tombul fındık, sivri fındık ve foşa fındığı.
Bunların içinde en lezzetli olanı tombul fındık. Özellikle İzmit yöresinde yaygın olan Değirmendere fındığı ise iri, kalın kabuklu ve çok lezzetli bir badem fındık çeşididir. Kendisi küçük ama...

Fındık meyvesinin yağ, karbonhidrat ve proteince zengin olan tohumları (fındık içi) fosfor, kalsiyum gibi minerallerin yanı sıra b1.b3 ve E vitaminleride içeriyor. Çiğ ya da kavrulmuş halde çerez olarak yenen fındık ayrıca pasta, çikolata ve şekerleme saniyiinde de yaygın olarak kullanılıyor..Fındıktan çıkarılan yağ (fındık yağı); gıda, parfümeri ve sabun sanayiinde kullanılıyor.

Aslında bu mucizevi bitki gerçek bir vitamin ve mineral deposu. Karbonhidrat, protein ve yağ ile metebolizmayo düzenleyen B grubu vitaminler yönünden oldukça zengin. Kan yağımı ve ruhsal sağlık için gerekli olan B2 ve B6  vitaminleri, gelişme çağındaki çocukların beslenmesinde büyük önem taşıyor. Kalp ve kas sağlığı için ihtiyaç duyulan E vitamini için fındık en doğru adreslerden biri.

Ayrıca alyuvarların parçalanmasını önleyerek kansızlığa karşı koruyucu etkisi bulunuyor. Kanser yapıcı etmenlerin oluşumuna engel olduğu gibi oluşanların da yok olmasında etki gösterebiliyor. Fındık ayırca, kemil ve dişlerin oluşumunda ihtiyaç duyulan kalsiyum, kan yapımında görev alan demir, büyüme ve cinsiyet hormonlarının gelişmesinde rol oynayan çinko için en iyi bitkisel kaynaklardan biri. Sinirlerin uyarımı ve kas dokusunun çalışması için gerekli olan potasyumca da oldukça zengin. Potasyum, magnezyum ve kalsiyuum içeriği yüksek, sodyum  miktarı düşük olan fındığın kemik gelişimi ve sağlığı ile kan basıncının düzenlenmesinde büyük önemi var.

Fındık yağ yüksek oranda doymamış yağ asitlerinden oluşuyor. Yüzde 60-70 oranındaki bu yağ vücut ısısının korunmasından yağ eriyen vitaminlerin taşınmasına kadar birçok işe yarıyor. Barındırdığı linoleik ve oleik asitler kanda kolestrolün yükselmesini önlediği gibi kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu etki de yapıyor...


Her gün bir avuç Fındık iyi gelir.. :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder